Scurt Istoric – prezentare
Comuna Crișcior este o entitate geografică cuprinsă în microregiunea Brad, ocupând partea de nord a județului Hunedoara, având următoarele coordonate geografice: 46o07’ Nord, 22o52’ Est. Comuna este așezată în nord – vestul Munților Metaliferi, de-
Comuna Crișcior este alcătuită din patru sate: Crișcior (atestat documentar din anul 1439), Valea Arsului (atestat documentar din anul 1825), Zdrapți (atestat documentar din anul 1441) și Barza (atestat documentar din anul 1909) având o suprafață totală de 4019 ha și o populație de 3850 locuitori.
Relief – Crișciorul se află într-
Fiind colectorul principal al apelor din sectorul nordic al Munților Metaliferi – Zarand, la Crișcior, Crișul Alb coboară la altitudini de sub 300 m.Fiind așezată la poalele dealurilor, o parte a comunei se află răsfirată pe o serie de văi, cum ar fi: Valea Arsului, Valea Arțișorului, Valea Gârzi, Valea Morii, dar și pe dealuri, cum ar fi:
Scorușu (404m), Cornet (629m), Lac (393m), Bunei (819m), Podul Morii (501m), Pietroasa (454m), Barza (704m), etc.
Climă, floră și faună – pe teritoriul Crișciorului clima este temperat – continentală, în general blândă, umedă și moderată, chiar cu nuanțe oceanice, așa cum o întâlnim în toată depresiunea Crișului Alb. Toate aceste se explică prin traversarea comunei de paralela 46o 10’, ceea ce indică o așezare geografică în plină zonă a climei temperate. Valorile de temperatură cele mai scăzute se înregistrează în luna ianuarie, iar cele mai ridicate în luna iunie.
Relieful și clima a influențat vegetația, Crișciorul caracterizându-
Fauna acestei zone este reprezentată de mistreți, căprioare, vulpi, lupi, iepuri sălbatici, mici rozătoare (alunarul și veverița), iar în păduri, rareori poate fi văzută pisica sălbatică, aceasta fiind pe cale de dispariție. În Crișcior se mai întâlnesc și o serie de specii de amfibieni și reptile ca: salamandra, șopârla și gușterul sau păsări ca: uliul porumbar, cucul, huhurez mic, pescăruș albastru (pe malul răului), ciocănitoarea verde și cea pestriță mare, grangur, gaiță, sticlete și pițigoi.
Artă culinară specifică.
În Crișcior, bucătăria este specifică Țării Zarandului, dar și cu influențe de la etnicii străini care au fost angajați de-
Producători locali.
Datorită faptului că comuna Crișcior este așezată, în general, aproape de pădure, împrăștiată pe văi și dealuri resursele pe care pădurea le deține au fost temeinic valorificate de locuitori. Așa se face că, în Crișcior, vom întâlni persoane care culeg fructe de pădure, atât pentru consumul propriei familii, cât și pentru valorificarea acestora ca sursă de venit. Probabil, acesta este motivul pentru care Crișciorul a devenit cunoscut de-
Această delicatesă culinară, prea puțin cunoscută în restul tării, ar putea deveni un produs emblematic pentru comună, oferind locuitorilor ei o alternativă reală de venit.
Persoane care aduc un aport în identitatea locală:
–
–